حفظ سلامت دندان ها طی دوران کودکی
- نوزادی – 2 سال اول زندگی
حتی قبل از رویش دندان ها تمیز کردن لثه و زبان پس از تغذیه با استفاده از دستمال یا گاز مرطوب پیچیده شده دور انگشت مهم است.
بیشتر دندان های کودک شما در سنین 6 ماه تا 2 سال ظاهر می شوند. مسواک زدن را به محض رویش دندان ها با استفاده از میزان حداقل خمیردندان (به اندازه یک دانه برنج) 2 بار در روز شروع کنید. اگر تا زمانی که کودک شما تف نمی کند ، از استفاده از خمیر دندانهای حاوی فلوراید ناراحت هستید ، می توانید بدون خمیردندان عمل تمیزکردن دندان ها را انجام دهید. هرگز کودک خود را با بطری یا شیشه محتوی شیر در رختخواب قرار ندهید ، زیرا این عادت می تواند به سرعت منجر به ایجاد پوسیدگی شود.
کودک شما بعد از 6 ماهگی می تواند از فنجان درپوش داراستفاده کند. با این حال در سن 2 سالگی ، به جای فنجان درپوش دار، استفاده از فنجان بدون درپوش و نی باید آغاز شود.
درصورت مقاومت کودک در برابر مسواک زدن، والدین می توانند از روش زانو به زانو استفاده کنند. به این ترتیب یک نفر حرکات بدن کودک را کنترل می کند؛ درحالیکه نفر دیگر به مسواک زدن دندان ها می پردازد.
- 3-6 سالگی
اغلب دندانهای شیری تا سه سالگی در دهان رویش پیدا کرده اند. بنابراین از 3 سالگی ، توصیه ما مسواک زدن دو بار در روز با استفاده ازخمیر دندانهای حاوی فلوراید و به اندازه “نخودفرنگی” می باشد. مسواک زدن شب قبل از خواب برای جلوگیری از پوسیدگی بسیار مهم است.
مسئولیت مسواک زدن در این سنین برعهده والدین است، با این حال اگر کودک شما دوست دارد خودش مسواک بزند ، به او اجازه دهید اول خودش سعی کرده و بعد از آن می توانید خودتان مسواک زدن را تمام کنید. درصورت برقراری تماس بین دندانها، برای تمیز کردن سطوح بین دندانی باید از نخ دندان استفاده شود. والدین می توانند جهت دسترسی بهتر و راحت تر به دندان های کودک، از نخ دندان های دسته دار یا کمانی (floss holder) استفاده کنند. (جهت آشنایی با نحوه صحیح استفاده از مسواک و نخ دندان در کودکان به این ویدئو مراجعه کنید.)
آب میوه باید به میزان 120-180 میلی لیتر در روز محدود شود ، شیر فقط باید با وعده های غذایی خورده شود و استفاده از آب در هر زمان مجاز است. اگر کودک شما هنوز از پستانک استفاده می کند یا عادت به مکیدن انگشت دارد ، مهم است این عادات تا 3 سالگی متوقف شود تا از اثرات منفی و عوارض آن در رشد فکی و تکامل اکلوژن دندان ها جلوگیری شود.
- 6-12 سالگی
دندان های دائمی در حدود سن 6 سالگی شروع به رویش می کنند. فیشورسیلانت (شیارپوش) دندان یک لایه ماده ترمیمی هم رنگ دندان محافظ است که اغلب برای جلوگیری از ایجاد پوسیدگی روی دندان های خلفی دائمی قرار می گیرد. ممکن است کودک شما بخواهد دندان های خود را مسواک بزند. با این حال ، مهم است که در این دوره هم والدین به عنوان یک ناظر فعال، باقی بمانند و در نواحی با دسترسی مشکل یا در مواردی که کودک همکاری نمی کند به او کمک کنند. دراین دوره استفاده از دهانشویه های حاوی فلوراید در کودکان با ریسک پوسیدگی بالا توصیه می شود.
در صورت نیاز به مداخله زودهنگام ارتودنسی برای اصلاح ناهنجاری های فکی یا روی هم قرارگرفتن دندان ها ، برخی کودکان ممکن است از سن 7 سالگی به یک متخصص ارتودنسی ارجاع داده شوند. با این حال ، همه کودکان به مداخله ارتودنسی زودهنگام در این سنین نیاز نخواهند داشت. دندانپزشک کودکان فرزند شما را ارزیابی و درصورت نیاز مشاوره های لازم داده خواهد شد.
- نوجوانی:
اغلب کودکان تا سن 12 یا 13 سالگی تمام دندان های شیری خود را از دست داده و دندان های دائمی جایگزین رویش می یابند. در طی سالهای نوجوانی ، کودکان ممکن است گاهی اوقات از بهداشت دهان و دندان خود غافل شوند یا از مواد غذایی و نوشیدنی های پوسیدگی زا استفاده کنند. ما برای تشویق و ترغیب فرزندتان برای حفظ عادات سالم با شما شریک خواهیم شد. با تکمیل رویش دندان های دائمی، نیاز به مراجعه به متخصص ارتودنسی بار دیگر ارزیابی می گردد.
هم چنین بعد از 15-17 سالگی ، ارزیابی دندان های آسیای سوم (“دندان عقل”) برای تعیین لزوم خارج سازی یا حفظ آن، انجام می شود.