
درباره نحوه عصب کشی دندان شیری کودکان بیشتر بدانید
هر آنچه که باید درباره ضرورت عصب کشی دندان شیری بدانید
بهتر است بدانید که دندانهای شیری کودکان همانند دندانهای دائمی بزرگسالان در معرض خطر پوسیدگی قرار دارند. طبق آخرین آمار ارائه شده، تقریبا 50 درصد از کودکان و نوجوانان در جهان درگیر این مشکل هستند.
درصورتیکه بهموقع مراقبتهای پیشگیرانهای مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، فلورایدتراپی، فیشورسیلنت و جرمگیری انجام نشوند، مطمئنا پوسیدگی از مینا و عاج دندان گسترش یافته و بافت حساس پالپ دندان را درگیر خواهد کرد. در واقع پالپ بخش مرکزی دندان است که بهعنوان یک بافت همبند حاوی رگهای خونی و اعصاب بسیاری است.
در چنین شرایطی دندانپزشک متخصص کودکان مجبور خواهد شد تا برحسب شدت گسترش ضایعه پوسیدگی در بافت حساس پالپ دندان از روشهایی مانند پالپوتومی و پالپکتومی برای درمان عصب (عصب کشی) استفاده کند. انجام صحیح تکنیک عصب کشی دندان شیری مانع از کشیدن و از دست دادن زودرس آن میشود.
تا سن نوجوانی، مراقبت صحیح و درمان بهموقع مشکلات دندانی کودکان اهمیت زیادی دارد. چراکه آنها به دندانهای شیری خود برای غذا خوردن، صحبت کردن و حتی رشد طبیعی دندانهای دائمی درون فک نیاز دارند. هرگونه اختلال در این مساله میتواند باعث نامرتب شدن قرارگیری دندانها و ضرورت انجام ارتودنسی در آینده شود. بنابراین، نمیتوان اثرات مفید روشهای درمانی مانند عصب کشی دندان شیری را نادیده گرفت!
دو روش موثر برای عصب کشی دندان شیری
معمولا تشخیص لق شدن غیر طبیعی دندان، پوسیدگی شدید دندان، دندان درد، بروز آبسه یا قرمزی و التهاب لثه در حین معاینه و بررسی ریشه دندان در تصویر رادیوگرافی، کمک زیادی به دندانپزشک برای انجام هرچه دقیق تر عصب کشی دندان شیری میکنند. در ادامه به جزئیات بیشتری از روشهای پالپوتومی و پالپکتومی اشاره خواهیم کرد.
پالپوتومی چیست؟
هنگامیکه در اثر پوسیدگی و تکثیر باکتریهای مضر عصب دندان درگیر میشود، این عفونت ابتدا عصب ناحیه تاج دندان را درگیر کرده و سپس به ریشه دندان گسترش پیدا میکند. اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، احتمالا عفونت فقط محدود به بخش تاجی عصب میشود و در این شرایط دندان شیری با روش پالپوتومی یا عصب کشی سطحی درمان شده و نجات پیدا میکند.
در طی این روش، قسمت عفونی پالپ در ناحیه تاج دندان توسط دندانپزشک به کمک توربین برداشته شده و سپس با یک ماده دارویی جایگزین می شود. بنابراین،بافت پالپی ناحیه ریشه کاملا دستنخورده باقی میماند.
در نهایت، معمولا یک روکش روی دندان قرار میگیرد تا از عود مجدد پوسیدگی پیشگیری شود. معمولا در هنگام افتادن دندان شیری، همزمان با تحلیل ریشه و لقی دندان، این روکش نیز میافتد.
اصولا برای انجام پالپوتومی از بیحسی موضعی استفاده میشود تا کودک احساس درد نداشته باشد. اگرچه بهندرت ممکن است فرزند شما بعد از انجام این روش دچار دندان درد شود، اما در صورت بروز این عارضه میتوانید از داروهای مسکن مانند ایبوپروفن یا استامینوفن طبق دستور دندانپزشک استفاده کنید.
پالپکتومی چیست؟
درصورت پوسیدگی شدید و درگیری و گسترش التهاب و عفونت به پالپ ناحیه ریشه دندان شیری فرزند شما، نیاز به پالپکتومی یا عصب کشی کامل است. برای انجام این روش عصب کشی دندان شیری، ابتدا دندانپزشک متخصص کودکان اقدام به بیحسی موضعی میکند تا بتواند به طور کامل بافت آلوده و عفونی پالپ دندان را خارج کند.
در مرحله آخر برای مهر و موم کردن اتاقک خالی عصب و ریشههای دندان، اغلب از خمیرهای دارویی زینک اکساید اوژنول یا خمیر یدوفرم و هیدروکسید کلسیم استفاده میشود.
به محض اینکه روند درمان ریشه توسط دندانپزشک کامل شد، برای ترمیم دندان اقدام میشود. اگر پالپکتومی روی دندانهای جلویی انجام شده باشد، برای حفظ ظاهر لبخند کودک، توسط رزین کامپوزیت همرنگ دندان، تاج دندان بازسازی می شود. معمولا برای دندانهای عقبی از روکش های استیل ضد زنگ استفاده میشود. چراکه مقاومت و طول عمر بالاتری دارند و برای دندانهای عقبی که در تماس مستقیم و طولانی مدت با ذرات مختلف غذا هستند، گزینه بهتری هستند.
تجربه نشان داده است که برخی کودکان بعد از انجام این روش عصب کشی دندان شیری، بهدلیل حساس شدن اعصاب نواحی اطراف ریشه، به مدت یک تا دو روز احساس درد میکنند. میتوانید تحت نظر دندانپزشک از یک داروی مسکن برای کاهش درد و بیقراری فرزند خود استفاده کنید.
مطمئنا اگر دندانپزشک بهدلیل عفونت غیر قابل کنترل پالپ یا تحلیل ریشه دندان متوجه شود که انجام پالپکتومی برای نگهداری دندان موثر واقع نمیشود، برای کشیدن دندان اقدام خواهد کرد. در این شرایط احتمالا قراردادن فضانگهدار برای حفظ فضای دندانهای شیری ضرورت پیدا خواهد کرد.
سخن آخر
بنابراین، میتوان روی انواع روشهای عصب کشی دندان شیری بهعنوان آخرین گام برای حفظ دندان کودک حساب باز کرد. با توجه به اینکه تفاوت اصلی پالپوتومی و پالپکتومی، در میزان خارج کردن بافت پالپ آسیبدیده است. تشخیص زودهنگام پوسیدگی توسط دندانپزشک میتواند باعث کاهش احتمال بروز درد در کودک شده و با ممانعت از انجام درمان های پیچیده تر مانند پالپکتومی ، باعث کاهش هزینه های درمانی و نیز تسکین عوارض احتمالی پس از آن می گردد.
همه کودکان حق دارند که تا زمان رویش طبیعی دندانهای دائمی از وجود دندانهای شیری برای افزایش کیفیت زندگی بهرهمند شوند. با مراجعه منظم به دندانپزشک متخصص کودکان، از دندانهای کودک خود در مقابل پوسیدگی و افتادن زودرس محافظت کنید.