هر آنچه که باید درباره فیشورسیلانت بدانید
درباره روش فیشورسیلانت بیشتر بدانید
اگر دقت کنید، متوجه میشوید که سطح بالایی دندانهای عقبی (آسیاب) از شیارهای باریک و عمیقی به نام «فیشور» و حفرههای ریزی تشکیل شده است. ازآنجاییکه در زمان مسواک زدن امکان دسترسی به فیشورها کمی دشوار است، ممکن این مساله باعث باقیماندن ذرات غذا و ایجاد پلاکهای دندانی شود و دندانهای شیری را در معرض خطر پوسیدگی خفیف تا شدید قرار دهد.
با توجه به اینکه کودکان خردسال نیز در زمینه رعایت بهداشت دهان و دندان خود دقت عمل ویژهای ندارند. طبق آمار، تقریبا 50% کودکان و نوجوانان در جهان درگیر مشکل پوسیدگی دندان هستند.
در این شرایط، معمولا دندانپزشکان متخصص کودکان به والدین توصیه میکنند که در کنار مسواک زدن، نخدندان کشیدن، استفاده از یک رژیم غذایی سالم و حتی فلورایدتراپی، برای انجام تکنیک فیشورسیلانت دندانهای شیری یا دائمی فرزند خود نیز اقدام کنند.
در طی فیشورسیلانت یا شیارپوش، پوشش سختی این شیارها و حفرهها را میپوشاند. در نتیجه به شکل قابل توجهی مانع از گیر افتادن غذا و ایجاد پلاک دندانی میشود و خطر پوسیدگی و نیاز به انجام روشهای درمانی دشواری مانند عصب کشی و ایجاد روکش دندان شیری را به حداقل میرسد. علاوه بر این، با صاف شدن سطح بالایی دندانهای شیری، امکان تمیز کردن آنها با مسواک برای کودک آسانتر میشود. متاسفانه بعضی از والدین بهدلیل عدم همکاری کودک یا هزینه فیشورسیلانت، بهموقع برای انجام آن اقدام نمیکنند. درحالیکه انجام این روش پیشگیرانه و مراقبتی، خیلی بهصرفهتر از مراجعات مکرر به مطب دندانپزشکی برای انجام روشهای مختلف درمان پوسیدگی یا کشیدن دندان است.
انواع مواد مورد استفاده در تکنیک فیشورسیلانت
در حال حاضر دندانپزشکان از دو نوع سیمان گلاس آیونومر (GIC) و رزین برای فیشورسیلانت استفاده میکنند. اگرچه ماده گلاس آیونومر از جنس پلاستیک و همرنگ دندان طبیعی است اما استحکام بالایی ندارد و در مواردی احتمال نفوذ میکروبهای مضر دهان به زیر آن وجود دارد.
بههمیندلیل، معمولا برای پوشش دائمی دندانهای عقبی آسیاب که مدام با ذرات سخت غذا در تماس هستند از فیشورسیلانت رزینی (اکریلیک) استفاده میشود. مطمئنا استحکام و طول عمر بیشتری دارد. البته ازآنجاییکه روند نصب این نوع فیشورسیلانت پیچیدهتر است و زمان بیشتری میبرد، برای کودکان کم سن و سال و مضطرب که همکاری مناسبی ندارند، از فیشورسیلانت گلاس آیونومر بهصورت موقت استفاده میشود.
نحوه نصب انواع فیشورسیلانت
فیشورسیلانت روشی بدون درد و غیر تهاجمی محسوب میشود و نیازی به تزریق ماده بیحسی ندارد. کل این روند ممکن است 30 تا 45 دقیقه طول بکشد. از مراحل نصب فیشورسیلانت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پاکسازی و تمیز کردن سطح دندان. ابتدا دندانپزشک متخصص کودکان به کمک یک مته مخصوص اقدام به تمیز کردن و از بین بردن هرگونه پلاک یا جرم دندانی موجود در شیارها میکند. چراکه در صورت وجود آنها، احتمال نچسبیدن کامل سیمان فیشورسیلانت وجود دارد.
- خشک کردن سطح بالایی دندان. در مرحله بعد دندانپزشک سعی میکند که به کمک پد مخصوص و رولهای پنبه ای، ذرات باقیمانده از پلاکهای تراشیده شده و بزاق را حذف و به طور کامل شیارها را خشک کند.
- استفاده از یک محلول خاص. لازم است که دندانپزشک با مالیدن یک ماده محلول به از بین بردن کامل باکتریهای موجود در شیارها در جهت چسبندگی مناسب فیشورسیلانت به سطح دندان کمک کند.
- نصب فیشورسیلانت. قبل از اعمال سیمان فیشورسیلانت معمولا دندانپزشک از کودک میخواهد که به کمک آب دهان خود را بشوید. سپس دوباره به کمک پد مخصوص سطح دندان بهخوبی خشک شده و فرآیند نصب انجام میشود. در نهایت نیز به کمک تابش امواج فرانبنفش یا لیزر ساختار مواد رزینی تثبیت میشود.
اگرچه دندانپزشک عمومی قابلیت انجام این تکنیک عالی را دارد اما مطمئنا دندانپزشک متخصص کودکان تجربه و تبحر بیشتری برای کار روی دندانهای شیری دارد.
تجربه نشان داده است که پوشش فیشورسیلانت معمولا به مدت 5 تا 10 سال عمر میکند. پس از این بازه زمانی، در صورت مشاهده علائم پوسیدگی دندان طی معاینه یا به کمک تصویربرداری با اشعه ایکس، باید برای برداشتن و ترمیم آن اقدام شود. بههمیندلیل، اغلب کارشناسان توصیه میکنند که همه کودکان هر 6 ماه یکبار نیاز به مراجعات منظم دندانپزشکی دارند.
سخن آخر
بنابراین اگر کودک شما بهصورت ژنتیکی یا در اثر عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان مستعد پوسیدگی دندان است، حتما قبل از 6 سالگی پس از مشورت با دندانپزشک متخصص برای انجام روشهای پیشگیرانه و مراقبتی مانند فلورایدتراپی یا فیشورسیلانت اقدام کنید.
در غیر این صورت، احتمالا کودک شما قبل از رسیدن به سن بلوغ با خرابی تعدادی از دندانهای آسیاب مواجه خواهد شد. این مساله در افتادن زودرس دندانهای شیری و اختلال در روند رشد فک، گفتار و غذا خوردن کودک بسیار موثر است.